• Gratis verzending bij bestellingen van meer dan 50€
  • Voor leveringen voor Kerstmis: Bestel tot 15 december
Sjostrand coffee Netherland

Ons concept is gebouwd door een familie met een passie voor duurzaamheid, design en – uiteraard – heerlijke koffie. Wij willen graag een inspiratiebron zijn voor een groenere levensstijl met eenvoudige, maar baanbrekende innovaties.

  • Gratis verzending bij bestellingen van meer dan 50€
  • Voor leveringen voor Kerstmis: Bestel tot 15 december

Zweeds Kerstmis

Hebt u zich ooit afgevraagd hoe de kerstdagen in Zweden worden doorgebracht? Krijg een idee van een beetje van zowel de traditionele als de modernere tradities. Sommige klinken misschien bekend, terwijl andere verrassend kunnen zijn. Kerstmis in Zweden is tegenwoordig een mengeling van buitenlandse en binnenlandse gewoonten en tradities, en kan per streek, stad of familie verschillen, maar ongeacht de vele verschillende interpretaties van de populaire feestdag en het seizoen, is Kerstmis, of jul in het Zweeds, altijd geworteld in gezelligheid eneen hoop traditie. De koudere temperaturen van de wintermaanden, de kortere dagen, en de overvloed aan sneeuw zetten aan tot gewoonten en tradities die deze versterken.   
           

Advent, de komstvan Kerstmis   

In Zweden beginnen de kerstgedachte en de vieringen al een maand voor de kerstdag zelf. Deze vier weken van advent worden elke zondag gevierd, traditioneel door het aansteken van een kaars voor elke zondag in de aanloop naar 24 december, de traditionele dag van de kerstvieringen in Zweden. Maar wat populairder is dan kaarsen aansteken in het moderne Zweden, is samenkomen met vrienden en/of familie en genieten van versgebakken saffraanbroodjes of lussekatter/lussebullar in het Zweeds. De saffraanbroodjes zijn er in vele vormen en maten, maar de S-vormige met rozijnen komen het meest voor, en worden gewoonlijk gegeten met koffie of thee, glögg (Zweedse glühwein), en peperkoekkoekjes.   
   

Kerstmis eten

Het julbord, dat letterlijk “kersttafel” betekent, is een feestmaal dat bestaat uit zowel traditionele als nieuwere spijzen en dranken die als buffet worden opgediend. Het is een seizoensgebonden variant op het smorgasbord (of smorgasbord in het Zweeds). Wat er op een julbord geserveerd wordt verschilt van streek tot streek, maar enkele van de hoofdgerechten zijn: gehaktballetjes, rode bietensalade, gegrilde ham, aardappelen, en Janssons frestelse (Jansson’s Verleiding), dat is een traditionele Zweedse braadpan gemaakt met aardappelen, ansjovis, gele uien, room en/of melk, en paneermeel. Na de grote maaltijd volgt vaak een kop koffie. Het julbord wird van oudsher binnen de gezinnen gehouden, maar de traditie is nu ook doorgedrongen tot bedrijven en organisaties, waar zowel werkgevers als werknemers samenkomen en het seizoen vieren.   

Een koninklijk feest  

Op een iets grotere en formelere schaal is een andere traditie in verband met eten het Nobelbanket, dat elke 10de december gehouden wordt om de Nobelprijswinnaars van het jaar te huldigen. De traditie gaat ver terug in 1901 en wordt altijd bijgewoond door de Zweedse koninklijke familie, een select aantal studenten, en de Nobelprijswinnaars zelf. Het banket is een groot culinair evenement dat live wordt uitgezonden op de Zweedse nationale openbare televisie en radio, en ook in het buitenland. Het is ook gebruikelijk dat u in een plaatselijke banketbakkerij een versie van het Nobel-dessert kunt vinden, zodat alle Zweden mee kunnen doen en een voorproefje van het banket kunnen nemen.   
   

Seizoensgebonden amusement  

Een verrassende traditie die de Zweden als enorm synoniem met Kerstmis beschouwen, is het kijken naar het TV-programma Kalle Anka och hans vänner (Donald Duck en zijn vrienden) op kerstavond, of julafton, tussen de maaltijden door. Ja, in Zweden is Donald Duck een prominentere figuur dan Mickey Mouse. Het programma is in feite een verzameling Disney-filmfragmenten en aanvullende korte sketches, die nu al meer dan 60 jaar op gezette tijden wordt uitgezonden. De traditie is zelfs zo gewoon en ingebakken in de Zweedse samenleving dat “Kalle” vaak gebruikt wordt als tijdsaanduiding op kerstavond, zoals in “Ik zet de braadpan meestal vlak voor Kalle in de oven.”   

Kerstkalender

Bijna even oud als Kalle en de Zweedse nationale openbare omroep zelf is de kindertelevisieserie, Sveriges Televisions julkalender (de kerstkalender van de Zweedse televisie), die dagelijks wordt uitgezonden van 1 tot en met 24 december. Om de TV-serie te vergezellen worden in winkels in het hele land papieren kalenders ingeslagen en verkocht, met een paar geperforeerde vensters die elke dag opengaan. De vensters onthullen een afbeelding die samenvalt met de plot van de aflevering van die dag. Een verrukkelijker en smakelijker variant van de kerstkalender is de chocoladekalender, waarbij elk venstertje een stukje chocolade bevat.  

De viering van Lucia 

Als u belangstelling hebt voor live-optredens, dan zal een concert/optocht van Lucia de feestvreugde zeker opwekken. Elk jaar op 13 december verkleden verschillende koorgroepen in het hele land zich in witte avondjurken en zingen samen liederen. De processie wordt geleid door iemand die de rol van Lucia / Sint Lucia speelt en als kroon een krans draagt, versierd met echte of op batterijen werkende kaarsen. Lucia-evenementen zijn te vinden in kerken, scholen, en zelfs in winkels en restaurants, dus het zal niet al te moeilijk zijn om er op 13 december een (of een paar) tegen het lijf te lopen. Ja, Lucia-processies vinden soms ook buiten plaats, en waar een Lucia-viering is, vindt u ook een “Lucia fika”, gewoonlijk met peperkoek of saffraanbroodjes samen met glögg of koffie.

Een buitenseizoen

Over buiten gesproken, Zweden heeft het geluk prachtige winters te hebben met veel sneeuw die alles wat het bedekt verfraait, inclusief bomen en daken van pittoreske huizen en hutten. De winter zet populaire recreatieve activiteiten in gang, zoals langlaufen, sleeën en schaatsen op bevroren meren, vaak vergezeld van een openlucht fika met koffie die in een geïsoleerde drankfles wordt gebracht, en broodjes of broodjes.

Winter en Kerstmis in Zweden is echt een mengeling van oude en nieuwe tradities, binnenlands en buitenlands, gezelligheid binnenshuis en verkwikkende buitenavonturen, en alles daartussenin, maar nooit te ver van een fika.  

Vrolijk Kerstfeest!

You're using an old browser

Old browsers only have partial support for new technology and doesn't give the website an honset chance to live up to its fully potential. You can easily download an other web browser that works better. Here is onyl a few modern browsers that works great!

Update my browser

I'd like to continue anyway