
Peperkoekcake
Een Zweedse kerstklassieker
Koekjes van peperkoek en saffraanbroodjes zijn lekker, maar hebben meer kans op droogheid of aanbranden. De kruidige, sappige, zachte peperkoek is echter een genot, omdat hij gemakkelijk te maken en vergevingsgezind is. Hij compenseert de aanvankelijk sterke specerijen en de pittige toets van lingonbessen met een lichte nasmaak van koffie, waardoor hij bijzonder goed past bij een kopje espresso of een lungodrankje.

Ingrediënten (12 porties)
2 dl rietsuiker
100 g boter
4 dl tarwebloem
1,5 theelepel zuiveringszout
2 theelepels kaneelpoeder
2 theelepels gemalen kruidnagel
2 theelepels gember
0.5 dl lingonberries
1.5 dl kookroom
1 snufje zout
1 capsule Sjöstrand Espresso Decaf N°4
Voorbereidingen
1 smalle bakvorm (ca. 28 x 12 x 6 cm)
1 grote kom
1 kleine kom
1 steelpan
1 maatbeker
1 zachte spatel
1 mes
Aanwijzingen
Step 1: Set the oven to 175°C.
Stap 2. Snijd de boter in een steelpan en smelt deze op laag vuur. Zet het vuur uit zodra het gesmolten is.
Stap 3. Vet de bakvorm in en bekleed de binnenkant met wat bloem.
Stap 4. Meng de suiker, bloem, baksoda, kaneel, kruidnagel, gember en zout in een grote kom.
Stap 5. Doe de lingonbessen in een kleine kom. Neem een theelepel van de droge ingrediënten, strooi over de lingonbessen en meng.
Stap 6. Zet een kopje espresso en giet het in de pan met boter. Roer en ruik het aroma!
Stap 7. Giet de kookroom in de steelpan met de boter en het koffiemengsel. Roer.
Stap 8. Giet al roerend de inhoud van de steelpan in de grote kom met de droge ingrediënten.
Stap 9. Meng de lingonbessen door het beslag en giet het in de bakvorm. Bak het geheel 50-60 minuten op de bodem van de oven, of wanneer u een mes in het beslag steekt en het er schoon uitkomt.
Stap 10. Laat de cake iets afkoelen voordat je hem aansnijdt.
Geniet ervan!