• Gratis verzending bij bestellingen van meer dan 50€
Sjostrand coffee Netherland

Ons concept is gebouwd door een familie met een passie voor duurzaamheid, design en – uiteraard – heerlijke koffie. Wij willen graag een inspiratiebron zijn voor een groenere levensstijl met eenvoudige, maar baanbrekende innovaties.

  • Gratis verzending bij bestellingen van meer dan 50€

Midzomer

Midzomer is zo’n belangrijke dag die in Zweden uitgebreid gevierd wordt. Velen verwarren deze dag met de nationale feestdag van het land. De feestelijkheden op midzomernacht vinden plaats rond de zomerzonnewende – de dag van het jaar met de meeste uren daglicht – en de geschiedenis ervan kan teruggevoerd worden tot de tijd van de Vikingen, lang voor Zweden ontstond. Hoewel de tradities in de verschillende streken van Zweden kunnen verschillen, zijn er toch een paar gemeenschappelijke kenmerken. 

Midzomer meiboom

Midzomer meiboom

Lets waardoor de Zweedse midzomer zich onderscheidt van buurlanden als Finland is de midzomer meiboom – het meest symbolische onderdeel van de dag. De meiboom is een hoog kruis met ringen, volledig bedekt met bladeren en versierd met bloemen en linten. Er zijn kleine regionale verschillen in de manier waarop ze versierd zijn, maar de algemene vorm en het ontwerp is hetzelfde en ze symboliseren allemaal de vruchtbaarheid van Moeder Aarde. Hoe feestelijker de viering, hoe groter de meiboom. 
 
De voorbereidingen op midzomer beginnen met het in elkaar zetten van de meiboom en de opstelling ervan. Eenmaal opgesteld, begint de muziek en wordt er gedanst. Zweedse volksmuziek, meestal gespeeld met instrumenten als de viool en de sleutelharp, dient als achtergrond bij het dansen. Deelnemers van alle leeftijden doen soms doldwaze dansen zoals de små grodorna (de kleine kikkertjes) waarbij iedereen doet alsof ze kikkers zijn. 

Midzomer kleding

Midzomer kleding 

Er zijn twee traditionele stijlen om je voor midzomer te kleden: folkloristisch en een witte jurk/hemd. 
 
Er zijn verschillende folkloristische jurken en pakken, afhankelijk van de afkomst, want ze vertegenwoordigen altijd het geboortedorp via ingewikkelde geweven patronen die symbool staan voor die specifieke streek. Ze worden meestal met de hand geweven door handwerkslieden. Het kost tijd om ze te maken en ze zijn vrij duur, zodat ze alleen gebruikt worden bij speciale gelegenheden zoals op midzomernacht.  
 
Het eenvoudiger, maar bijna even traditionele alternatief, is de witte jurk. Omdat velen geen eigen folkloristische jurk bezitten, dragen de meeste vrouwen in plaats daarvan meestal witte jurken, terwijl mannen vaak ook witte of lichtblauwe hemden dragen. 
 
Wat gemeenschappelijk is voor iedereen, ongeacht hoe ze gekleed zijn, is de bloemenkroon op hun hoofd. De kronen worden meestal tegelijk met het versieren van de meiboom aangebracht. 

Midzomer eten

Midzomer eten

Er is geen Zweeds feest zonder koffie en tijdens Midzomer wordt die geserveerd bij het ontbijt, de lunch, de middag fika en de barbecue ‘s avonds. Wat het eten betreft kan men bij het ontbijt nemen wat men wil, maar de lunch is wat traditioneler en bestaat vaak uit een koud buffet van zomerse aardappels, ingemaakte haring in verschillende soorten, knäckebröd (of Zweeds hard brood) en schalen met meer gewone etenswaren. Alles wordt geserveerd op een lange tafel met bier, gekruide sterke drank of snaps. De lunch is de belangrijkste maaltijd van de dag, want hij wordt geserveerd op het moment dat de zon op zijn hoogtepunt is en duurt vaak langer vanwege de feestelijke stemming. Er zijn ook specifieke liederen die bij elke snaps horen. 
 
De lunch wordt gevolgd door fika, met koffie, aardbeien, slagroom en vaak aardbeiengebak. Het avondeten, gewoonlijk in de vorm van een barbecue, volgt daarna. 

Midzomer spelen

Midzomer spelen

Vaak staan er de hele dag door allerlei activiteiten op het programma. Na het dansen rond de meiboom is het gebruikelijk dat er spelletjes worden gespeeld, vaak op een competitief niveau tussen vrienden en familie. Verschillende teams mogen het in tienkamp tegen elkaar opnemen met verschillende uitdagingen, zoals zakspringen of racen met een lepel in de mond terwijl je een ei erop balanceert en ervoor zorgt dat het ei niet kapot gaat.


Zomerse drankjes

Midzomer Supplementen

You're using an old browser

Old browsers only have partial support for new technology and doesn't give the website an honset chance to live up to its fully potential. You can easily download an other web browser that works better. Here is onyl a few modern browsers that works great!

Update my browser

I'd like to continue anyway