• Gratis verzending bij bestellingen van meer dan 50€
Sjostrand coffee Netherland

Ons concept is gebouwd door een familie met een passie voor duurzaamheid, design en – uiteraard – heerlijke koffie. Wij willen graag een inspiratiebron zijn voor een groenere levensstijl met eenvoudige, maar baanbrekende innovaties.

  • Gratis verzending bij bestellingen van meer dan 50€

Kreeftenfeest

Augustus is het seizoen van de rivierkreeft in Zweden en het is gebruikelijk om aan één of meer kreeftenfeesten deel te nemen voor de maand voorbij is. De begindatum van het seizoen wordt “rivierkreeft première” genoemd en de liefhebbers van schaaldieren staan vaak te popelen om op deze dag het eerste feest in te leiden. 

Waarom rivierkreeft?

Ook al is het een schaaldier, in een aantal werelddelen wordt het niet als luxueus voedsel beschouwd en in Zweden komt is het een veel voorkomend schaaldier. Je vindt de rivierkreeft in meren en aan de westkust van het land. Het werd geserveerd als extra eten tijdens het religieus vasten en als een goede maaltijd voor boeren. Er is in Zweden een verbod op het vissen op rivierkreeft geweest tussen november en 7 augustus van elk jaar, vandaar het idee van de première van de rivierkreeft, die traditioneel op 7 augustus werd gehouden. Sinds het verbod is opgeheven, is het verplaatst naar de eerste woensdag van augustus en de liefde voor rivierkreeft leeft voort tot op de dag van vandaag. 

Kreeftenfeest met Maan lantaarn

Versieringen

Terwijl Midzomer een feest is voor de zon en Moeder Aarde, brengen de kreeftenfeesten hun eerbetoon aan de maan. Tijdens de maand augustus staat de maan groter dan gewoonlijk aan de hemel met een diep oranje kleur. Het is een verschijnsel dat in Zweden bekend staat als augustus maan. De maan is ook het symbool van veel van de versieringen op kreeftenfeesten, met als meest traditionele de augustus maan lantaarn. Omdat schaaldieren nogal een goed zijn om netjes te eten, is het verplicht servetten en bijpassende hoedjes te hebben.

Kreeftenfeest extra’s

Koffie is nooit een slechte keuze in Zweden, zelfs niet op het kreeftenfeest, dus zorg ervoor dat je altijd een kopje klaar hebt staan als iemand van je gasten er eentje (of meerdere) zou willen. We zorgen ervoor dat het nodige voor deze specifieke koffiegelegenheid voorhanden is.

You're using an old browser

Old browsers only have partial support for new technology and doesn't give the website an honset chance to live up to its fully potential. You can easily download an other web browser that works better. Here is onyl a few modern browsers that works great!

Update my browser

I'd like to continue anyway