• Gratis verzending bij bestellingen van meer dan 50€
Sjostrand coffee Netherland

Ons concept is gebouwd door een familie met een passie voor duurzaamheid, design en – uiteraard – heerlijke koffie. Wij willen graag een inspiratiebron zijn voor een groenere levensstijl met eenvoudige, maar baanbrekende innovaties.

  • Gratis verzending bij bestellingen van meer dan 50€

Koffie 

Een  van ‘s  werelds  meest  geliefde  dranken  

De  oorsprong  van  koffie   

Koffie is een drank die over de hele wereld bekend is, met meer dan 1 miljard koffieliefhebbers over de hele wereld is het na olie het meest geëxporteerde product. Deze populaire drank wordt gemaakt van de zaden van de koffiestruik, de zogenaamde koffiebonen. De koffiestruik komt oorspronkelijk uit subtropisch Afrika en groeit alleen in vergelijkbare omstandigheden aan de andere kant van de evenaar, van waaruit hij naar andere delen van de wereld wordt geëxporteerd. Afrika is ook de bakermat van de huidige koffiecultuur, aangezien koffiedrinken tweeduizend jaar geleden in Ethiopië is ontstaan en zich sindsdien via het Arabisch schiereiland naar Turkije en verder heeft verspreid.

Koffiebonen of bessen?  

De koffiebonen zoals wij ze kennen zijn eigenlijk zaden in een kersachtige bes die aan struiken groeit. Hij wordt bonen genoemd vanwege de gelijkenis van de zaden van de bes met bonen. Elke koffiebes bevat twee zaden die geoogst, en gebrand worden om de koffie te produceren. 

Een rijke smaak 

Weinig producten hebben zo’n natuurlijk scala aan aroma’s als koffie, waarvan er honderden zijn en die allemaal hun eigen kenmerken in de smaakmix brengen. Het scala aan smaken neemt nog toe als u rekening houdt met factoren als het soort boon (Arabica of Robusta), de plaats van groei, het weer, de branding en de melange. Dit maakt koffie zo veelzijdig, en verschillende soorten melanges en brandingen zijn geschikt voor verschillende soorten koffiedranken, zoals espresso of lungo, en ook voor welk soort complimenten of spijs erbij past. 

Cafeïne

Een bijzondere eigenschap van koffie is het natuurlijk hoge cafeïnegehalte, dat de concentratie kan verhogen, en vermoeidheid tijdelijk kan tegengaan. Alleen al het voelen van de geur van koffie kan u alert maken. Een groep onderzoekers heeft geconcludeerd dat alleen al het inademen van het koffiearoma de activiteit van bepaalde genen in de hersenen kan veranderen en slaapgebrek kan opheffen. En door de koffie te drinken, bereikt de cafeïne extra snel uw bloed. Volgens de legende merkten geitenkudden in Ethiopië in de 10e eeuw het effect van cafeïne op hun geiten, die leken te “dansen” na het eten van koffiebessen. Een plaatselijke monnik maakte toen een drankje met de bessen en merkte dat het hem de hele nacht wakker hield, het eerste kopje koffie was geboren.

Gezondheidsvoordelen van koffie

Volgens een onderzoek van de Universiteit van Scranton is koffie de belangrijkste bron van antioxidanten in de Verenigde Staten. Amerikanen consumeren dagelijks gemiddeld 1299 mg antioxidanten uit koffie. Thee is een verre tweede met 294 mg antioxidanten. U kunt echter een overdosis koffie nemen. Vergiftiging door een overdosis cafeïne kan symptomen veroorzaken als rusteloosheid en misselijkheid tot onregelmatige, snelle hartslagen en toevallen. Maar om een dodelijke dosis te riskeren, moet men in korte tijd meer dan 100 kopjes drinken, dus het heeft niet zozeer te maken met normaal koffiedrinken, maar meer met abnormaal gebruik van producten met een verhoogde hoeveelheid cafeïne. 

Uitdagingen met koffie

Today, there are approximately 25 million farmers in more than 50 countries involved in producing koffie. Het verbouwen van koffie is nog steeds gebonden aan een subtropisch klimaat. Zozeer zelfs dat de meest invloedrijke factor die de prijs van koffie wereldwijd bepaalt, het weer in Brazilië is. Slecht weer, zoals droogte en vorst, kan wijzen op een toekomstig tekort aan koffie, en de prijzen doen stijgen. De behoefte aan een stabiel klimaat is dus van belang. Nog steeds zijn subtropische streken zeer gebonden aan geografische plaatsen dicht bij de evenaar, wat lange afstandstransporten vereist om alle diep-liefhebbers van de wereld te bereiken. Koffie is ook een van de meest bespoten gewassen, waarbij de pesticiden niet alleen de struiken en de bonen bedekken, maar ook in het grondwater lekken, wat schadelijk is voor de biologische diversiteit, en ook voor de werkomgeving van de boeren.

Een manier om deze problemen aan te pakken, is door alleen biologische koffie te gebruiken. Dat voorkomt het gebruik van schadelijke bestrijdingsmiddelen, maar het bevordert ook een duurzamere landbouw in de zin van minder uitstoot. Biologische koffiebonen worden vaker verbouwd in de schaduw van andere planten en bomen, waardoor de landbouw natuurlijke koolstofputten creëert. De Zweedse Vereniging voor Natuurbehoud meldt dat uit studies is gebleken dat biologische koffie slechts een derde uitstoot van wat gewone koffie doet.

Sjöstrand gebruikt alleen biologische arabicabonen, en wij compenseren altijd minstens 110% van de uitstoot die door onze koffie wordt uitgestoten. De uitstoot wordt berekend over de hele levenscyclus van koffie, en omvat de hele reis van boon tot kopje.

Espressomaskin

You're using an old browser

Old browsers only have partial support for new technology and doesn't give the website an honset chance to live up to its fully potential. You can easily download an other web browser that works better. Here is onyl a few modern browsers that works great!

Update my browser

I'd like to continue anyway