• Gratis verzending bij bestellingen van meer dan 50€
Sjostrand coffee Netherland

Ons concept is gebouwd door een familie met een passie voor duurzaamheid, design en – uiteraard – heerlijke koffie. Wij willen graag een inspiratiebron zijn voor een groenere levensstijl met eenvoudige, maar baanbrekende innovaties.

  • Gratis verzending bij bestellingen van meer dan 50€

Franse Pers

Roeren, wachten en genieten!

De Franse pers is een van de meest gebruikte en oudste manieren om koffie te zetten. Het gebruik van een Franse pers is een gemakkelijke manier om koffie te zetten, want alles wat u nodig hebt is een perskan, gemalen koffie en kokend water. 

Gemakkelijk te gebruiken

Zo gemakkelijk is het om koffie te zetten met de Franse pers:

Water koken 
In het ideale geval moet het water tussen 92-96 graden Celsius zijn. Er zijn waterkokers waarbij u de temperatuur kunt instellen. Als u daarentegen een waterkoker hebt die het water slechts tot 100 graden kookt, kunt u ongeveer 30 seconden wachten voordat u het water in de kan giet. 

Maal 
Maal uw koffiebonen grofkorrelig of gebruik voorgemalen koffie. Er is voorgemalen koffie die speciaal gemalen is voor een Franse pers. 

Giet
Giet de gemalen koffie in de kan van de Franse pers. Reken als vuistregel 10 gram per 1,5 dl water. Giet een derde van het water over de koffie en roer het één of twee keer rond in de kan. Dit moet voorzichtig gebeuren. Wacht ongeveer 30 seconden en giet er dan de rest van het water bij. Het is belangrijk dat alle koffiepoeder door het water bedekt wordt, zodat de smaak zo goed mogelijk wordt. 

Let steep 
Doe het deksel van de Franse pers erop, zonder het filter naar beneden te drukken. Laat de koffie vervolgens drie tot vier minuten staan en trekken, afhankelijk van de hoeveelheid koffie die u zet. Als u koffie zet voor maximaal drie kopjes, is het vaak voldoende om het drie minuten te laten staan, als u meer koffie zet dan dat, kan het goed zijn om het ongeveer vier minuten te laten staan. 

Drukken, niet duwen 
Druk het filter langzaam naar beneden. Zorg ervoor dat u de perskan stevig en op een vlakke ondergrond vasthoudt, om te voorkomen dat er koffiepoeder langs de randen van het zeefje komt. 

Serveren
Serveer en geniet! Doe dit altijd onmiddellijk als de koffie klaar is. Koffie die in de kan achterblijft zal blijven trekken, wat de smaak zal verpesten, waarom het nodig is om vers op te dienen. Als er koffiedik op de bodem van de kan blijft liggen, en men laat het lang staan, zal de koffie bitter worden. Als niet alle koffie in één keer in kopjes wordt gegoten, kunt u de overgebleven koffie in een thermoskan gieten om het brouwen te stoppen. 

Smaak verschilt van die van gewone gebrouwen koffie

Het kan goed zijn om te weten dat de hoeveelheid koffieoliën hoger is in French press koffie dan in koffie die gebrouwen is met een papieren filter. De reden daarvoor is dat de oliën in persbrouwmachines door het metalen filter gaan, terwijl ze in andere soorten brouwmachines in de papieren filters blijven steken. Of u koffie met of zonder koffieoliën verkiest, is een kwestie van smaak en kan variëren. 

French Press Image 1
French Press Image 2

Goed schoonmaken

Eén ding dat soms als nadeel van Franse persen naar voren wordt gebracht, is het schoonmaken. Aangezien het filter in de brouwer zelf vastzit, moet dit ook schoongemaakt worden, wat soms wat moeilijk kan zijn. Bij het schoonmaken is het aan te raden om elk deel van het filter uit elkaar te halen en de onderdelen afzonderlijk schoon te maken – en het dan weer in elkaar te zetten als u het weer gebruikt. Vergeet niet het koffiedik bij het compost of het huisvuil te gooien, want koffiedik kan een verstopping in de afvoer veroorzaken. U kunt het ook gebruiken als natuurlijke meststof, als u het goed mengt met aarde werkt het goed bij bloemen zoals rozen of groenten zoals wortels, en tomaten. 

Espressomaskin

You're using an old browser

Old browsers only have partial support for new technology and doesn't give the website an honset chance to live up to its fully potential. You can easily download an other web browser that works better. Here is onyl a few modern browsers that works great!

Update my browser

I'd like to continue anyway